HIPOTROFIČNI OŽILJCI – ZNAČENJE TERAPIJE HIJALURONSKOM KISELINOM

Ožiljci su zasigurno problem čitave estetske medicine. Radi se o promjenama na koži koje su u pravilu posljedica mijenjanja svih slojeva kože, a vrlo često i potkožja. Naime, samo ako se ošteti najpovršniji sloj kože – epidermis – ožiljak neće nastati.

Ožiljci nastaju nakon raznih trauma. Neke od njih nisu izvanjski uzrokovane – već iznutra. To je upala struktura u dermisu i potkožnom masnom tkivu – npr akne. Kako će ožiljci cijeliti ovisi o puno faktora, no sve se može pojednostaviti i svesti na sposobnost cijeljenja rane u kojoj jednu od glavnih uloga igra hijaluronska kiselina, ali i metaboličko stanje organizma. Ipak karakteristika svakog ožiljka su nepravilno poredana i povezana kolagena i elastična vlakna dermisa.

TERAPIJA OŽILJAKA:

  1. Hijaluronska kiselina
  2. Inekcije hijaluronidaze i kortikosteroida
  3. Microneedling
  4. Kemijski /enzimatski peelinzi
  5. I2PL PTT

Hijaluronska kiselina je proizvod stanica dermisa – fibroblasta. Ona je integralni dio procesa stvaranja novih kolagenih i elastičnih vlakana tj. proces cijeljenja. Proces cijeljenja postaje sve sporiji i nepotpuniji što je organizam stariji, kada je koža izložena plavom ili UV svjetlu  ili kad postoje zdravstveni problemi.

Jedna od slika nepotpunog cijeljenja su i ožiljci ispod razine kože. U pravilu dubinu ožiljaka određuje intenzitet promjene koja ju je izazvala. Zato i oni variraju od onih izgledom manje rupice koja je , ustvari duboka, dubokih do širih, kraterastih i plićih. Nasreću sve veći broj pacijenata traži pomoć u fazi svježeg pojave ožiljaka pa su i terapijski rezultati bolji.

Terapija hijaluronskom kiselinom provodi se:

  1. Lokalno
  2. Injiciranjem u dermis

Lokalnu terapiju najbolje je započeti kao dio terapije poticanja epitelizacije. Učestalost aplikacije i duljina trajanja terapije algoritam je aktiničkog oštećenja kože (oštećenje izazvano UV zrakama), jačine i mjesta traume. Pojednostavljeno: biološka starost kože eksponencijalno raste s izlaganjem UV zrakama.

Zašto je to važno? Zato jer se u koži koja je oštećena UV zrakama aktivnost fibroblasta smanjuje, a time i njihova sposobnost stvaranja hijaluronske kiseline – procesa cijeljenja! 

Procjenu stanja kože trebao bi učiniti liječnik te potom napraviti shemu lokalne terapije. Koriste se preparati koji sadrže i blokatore hijaluronidaze (enzima u koži koji razgrađuje hijaluronsku kiselinu) te se zadržavaju dovoljno dugo u koži da unaprijede proces cijeljenja.

Itradermalnose apliciraju preparati hijaluronske kiseline velike mase, stabilizirani ukriženim svezama. Takav hijaluronat dugo ostaje u tkivu (minimalno 12 mj), sudjeluje u procesu cijeljenja, a odmah po injiciranju defekt postaje plići. Preparati hijaluronske kiseline u obliku su gelovarazne viskoznosti. Aplikacija svakog od njih ovisi o:

  1. Aktiničkom oštećenju kože
  2. Mjestu gdje je ožiljak nastao
  3. Starosti i dubini ožiljka

Teoretska zamjerka je da se radi o polutrajnom preparatu  te da je korekcije potrebno ponavljati. No, u procesu “ravnanja“ ožiljaka i nije nam cilj naglo izdići njegov središnji dio jer bi time naglasili već postupno podizati udubljenje i izglađivati rubove. Injiciranjem hijaluronata u demis potiče se aktivnost raznih enzimatskih sustava kože koji pomažu stvaranju novih, pravilnih kolagenih elastičnih vlakana.

Injiciranje hijalurinidaze / kortikosteroida

Ožiljke koji se izdižu iznad razine kože te često izgledaju naglašeno ružičasta do ljubičasta zadebljanja zovemo hipertrofičnim ožiljcima. U njih ubrajamo i keloidne ožiljke.

Oni su nastali kao nekontrolirano i neujednačeno stvaranje struktura kolagenih i elastičnih vlakana koje nisu fiziološki usmjerene. Najčešće su posljedica velikih ili naglih i izrazitih trauma kože. S obzirom da su nastale na takav način, vrlo često nakon ponovne kirurške korekcije nastaju slični ožiljci. Pri tome nema ulogu vještina kirurga, kako se to uobičajeno smatra, već trenutačno stanje naše kože koja je velik i složen organ i pod utjecajem je metaboličkih i hormonalnih zbivanja ( prvenstveno nadbubrežne žlijezde, štitnjače , ali i spolnih hormona i razina inzulina).

Hijaluronidaza i kortikoidne inekcije „otapaju“ ožiljak i omogućuju da se postupnu fiziološku regeneraciju kože. U pravilu je potrebno nekoliko tretmana.

Microneedling

Uvučeni  atrofični ožiljci  i strije izvanredno reagiraju na microneedling. Radi se o postupku površinskog , namjernog , oštećenja kože- dubine od 0.1-2.5mm sterilnim iglicama, posebno dizajniranim uređajem. Takvo ujednačeno i  podraživanje kože potiče stvaranje vlastitih procesa cijeljenja uz posve fiziološki oporavak, tako da je izgled poboljšan iz tretmana u tretman. Radi načina izvedbe, mogu se tretirati bilo koji dijelovi tijela.

Radi načina izvedbe, nema potrebe za izolacijom. Nakon tretmana treba dozvoliti koži da se odmori te se ne preporučuju ostali dermatološki ili kozmetski tretmani, kao niti odlazak u saunu, masaže tretiranog područja ili sunčanje.

Kemijski /enzimatski peelinzi

Ovo su pomoćni tretmani ožiljaka i strija. Promjene pH koje oni uzrokuju potiču obnovu kože. Naime kemijski peelinzi imaju dvojak učinak – katabolički i anabolički. Kataboličkim uklanjamo neželjeni dio na koži, dok anabolički označava obnovu kože.

I2PL PTT

Je dio kombiniranog tretmana ožiljaka. Svakako se kombiniraju s ostalim terapijskim postupcima. Fototerapiju koristimo kad:

  1. Želimo potaknuti stari , rezistentni hipotrofični ožiljak na sintezu kolagena
  2. Želim reducirati broj krvnih žila u hipertrofičnom i keloidnom ožiljku.

Za uspješno uklanjanje ožiljaka, najuspješnija je kombinacija terapijski tretmana – odnosno praćenje pacijenta od tretmana do slijedeće kontrole. Način i brzina epitelizacije ovise i o cjelovitom zdravlju organizma – pa i kože.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)